Snart december og ”En juledag” med inspiration fra Michael Falch

Snart december og ”En juledag” med inspiration fra Michael Falch

Snart december og ”En juledag” med inspiration fra Michael Falch 1500 1500 Martin Tusgaard

Der har ikke været mange jobs efter sæsonen på Bakken sluttede. Det er dog blevet til et par enkelte julearrangementer. Men en studiedag og to indspillede numre kan også godt bruges. Det blev til singlerne ”Fyldt til bristepunktet” og ”En juledag”, der kommer d. 19. november. De to singler er de første fra mit nye album, der udkommer april 2022.  Jeg skal i studiet og indspille flere sange til albummet allerede i december. Jeg glæder mig rigtigt meget til at skulle indspille i Millfactory- studiets super hyggelige lokaler i København sammen med Aske Jacoby, Kristoffer Sonne og Boe Larsen. De fleste af sangene kommer til at være præget af akustisk instrumentering, men det kommer også rigtigt godt gang i den midtvejs, så der er noget at glæde sig til.

”En juledag” der er 2. singleudspil er ikke en traditionel julesang, og historien bag den er ret interessant. Jeg blev inspireret til at skrive sangen, da jeg d. 8. november sad og så DR2’s virtuelle bogmesse. De to værter Ane Cortzen og Adam Holm hvade inviteret flere musikere ind til at spille en sang og fortælle om deres yndlingslæsning. Michael Falch, der helt klart er på min favoritliste over danske sangere, der også har noget tekstmæssigt interessant på hjerte, var inviteret ind for at synge min ynglingssang fra albummet ”Forår i Brystet”, nemlig ”Om lidt bli’r det lyst”. Michael Falch sang en meget smuk og rørende akustisk udgave sangen og blev efterfølgende spurgt ind til hans ynglingsforfattere. De fleste af os, der kender Michael Falch vidste godt, at han ville tage fat i Henrik Pontoppidan, men han fremhævede også Johannes Jørgensen, hvilket for mig var interessant. En af Danmarks helt store symbolister. Der er heller ikke nogen, der kan være i tvivl om, at sangen ”Om lidt bli’r det lyst” også har et større religiøst perspektiv. Der hvor interviewet blev særligt interessant for mig, var et tidspunkt hvor Adam Holm spurgte ind til de lidt dybere lag i Michael Falchs sangtekst. Specifikt det stykke hvor Michael Falch taler ind i sangen og siger: ”Alder er ikke bare et tal. Alder er blade der falder. Alder er uret der tikker. Alder er døden der kalder”. Her forsøger Adam Holm at få Mikael Falch til at åbne op for nogle de dybere eksistentielle temaer, der ligger i sangen omkring livet og døden og ordet Gud, hvilket får Michael Falch til at udtale, at det er som om, at vi er bange for ordet Gud i dag, som om vi har smidt barnet ud med badevandet. Han siger også til Adam Holm: ”Er der noget, der er helligt for mig, så er der sikkert også noget for dig”, hvortil Adam Holm noget skeptisk svarer, at der er han nok ikke og slutter af med at sige ”Stof til eftertanke”. Denne del af interviewet inspirerede mig til min tekst, og jeg fik formuleret dialogen om til følgende: ”Er der noget, som er helligt for dig;/ så er der sikkert også noget for mig!/ Stof til eftertanke og et hjerte der må banke./ Som om livet er en måde at lytte på,/ og når kærlighed er til at forstå/ og døden, den aldrig vi så.”

Min sang ”En juledag” er en fortsættelse af temaet fra singleudspil nr. 1 ”Fyldt til bristepunktet” med et indspark til en debat om mere nærvær og menneskelighed i den fortravlede verden, mange af os oplever at befinde os i.  Men den rummer også flere andre lag. Nemlig også en italesættelse af vores problematiske forhold til tro og religion og medmenneskelighed i disse tider, hvor mange vælger at bygge mure i frygt for fremmede, i stedet for at række en hjælpende hånd frem. Jeg læste en artikel for en del år siden, hvor Salman Rushdie blev interviewet. Et sted i dette interview siger han noget meget tankevækkende: ”Vi vil alle blive bedømt på, hvordan vi opfører i denne tid (…) Vil vi blive til de rustninger, som vor frygt tvinger os til at tage på, eller vil vi vedblive at være os selv”.  Jeg tror mere på at række en hjælpende hånd frem, end på at bygge mure i frygt. Dette tema bliver foldet ud i 2. vers i min julesang: ”Kan man give en dåb, som viser gæstfrihed,/ til dem der ikke har et tilholdssted?”

Lyt allerede nu fra d. 19. november til sangen på din favorit streamingtjeneste og skriv gerne en kommentar til mig på de sociale medier (Facebook, Instagram) eller send en mail på martin@tusgaard.dk, hvis du/ I har en kommentar eller to til et og andet 😊